דניאל בלס: על חיפוש האמת
 
 
 
   מערכת > מי אנחנו > האמת
 
 
 
בניית האתר
חיפוש האמת
 
 
 
בחר את גודל הטקסט:  + / -
 
 
    
 

 
 

דניאל בלס: על חיפוש האמת

 
 
תמיד הבנתי שיש משהו בחיים האלה, הרבה יותר מהנגלה לעין. חשבתי שבמדע אמצא את הפתרון. הערצתי את המדע במשך שנים רבות, שיננתי מידע כאילו היתה זו משמעות החיים עצמה. אך לא משנה כמה ספרי מדע קראתי, לא קיבלתי דרכם תשובות לשאלות המהותיות על הטבע והחיים.
 
המדע התיאורטי הוא ספקולטיבי כמו כל תחום פוליטי, וכולם יוצאים מתוך הנחות עבודה ודעות קדומות לכתוב בענייניהם. גם הביולוג המוצלח ביותר רואה את האקדמיה, התארים, הממסד, הפוליטיקה, המשטר, אמות המוסר החברתיות, ובמיוחד את עצמו הרבה לפני האמת, המחקר האובייקטיבי, וההשלכותיו על הזולת.
 
אני סבור שחובה על האדם להשליט את השכל על הרגש. ורק כשהשכל יהיה ברור לחלוטין, לכוון את הרגש בכיוונו. אך לעולם לא לוותר על השכל, לעולם לא לאפשר לו להחלש. הוא הבחירה עצמה. בנטייה הטבעית של האדם אין בחירה כלל.
 
 
- שיחות עם פרופסורים ואנשי מקצוע.
 
בעבר חשבתי שלפרופסורים ומשכילים יהיו כל התשובות לשאלות המהותיות ששאלתי את עצמי עוד מגיל קטן על היקום והחיים. היתה זו לא יותר מנאיביות לחשוב שהסיבה שאיני מוצא את התשובות לשאלותי, היא רק מכיוון שאיני פונה לחכמים האובייקטיביים החוקרים את האמת על החיים בלא מושא פנים.
 
לכן את חיפוש האמת התחלתי דווקא מהכיוון המדעי, ואליו נצמדתי גם במאמרי.
 
התחלתי להיפגש עם פרופסורים מכל תחום מדעי רלוונטי (ביולוגיה, זאולוגיה, פיסיקה וכימיה). השפה הגבוהה והידע הרב תמיד קסמו לי. בהתחלה הם יצרו את הרושם שיש דברים בגו, ופשוט צריך ללמוד אותם. אז זה מה שעשיתי. למדתי את המתודות, התיאוריות והנתונים המדעיים, עד שהצלחתי להתקיל את הפרופסורים - אלה במשנתם של אלה, על מושגי היסוד הבסיסיים ביותר (הפילוסופיה של המדע, בעיקר).
ככל שהרביתי לשוחח ולהכיר "אנשי מדע", ראיתי כיצד גם הפרופסורים המשכילים האינטלגנטיים ביותר עומדים מאחורי דעות קדומות,  סנטימנטים ואמוציות. דבר זה קומם אותי. הם לא בחנו מעולם את התשובות לשאלות היסודיות ביותר שיש, וזה הטריד אותי מאוד.
 
לא ארך זמן רב עד שגיליתי את האמת שמאחורי הממסד המדעי הזוהר. המדענים עוסקים במדע שימושי לא פחות מטכנאי, רופא שיניים או כימאי מזון. האמת לא מעניינת אותם יותר מכל אדם אחר. הם נהנים מהטבע כמו שהצָפַר נהנה לצלם ציפורים. הם לא רואים בכך דרך להשגת האמת על החיים, הם לא רואים בכך תכלית קיומית.
אם ארצה להתבטא במושגים רחוביים, אומר כי מדובר באנשים עם דעות קדומות ורעיונות פוליטיים לא פחות משל נהג מונית טיפוסי. ההבדל הוא שאנשי מדע יודעים לנסח את דעתם בצורה יפה יותר, ועל כן חשים עצמם במעמד גבוה יותר בחברה, הראוי להטיף לשאר. אנשים אחרים אולי לא יודעים איך היקום התחיל או מהו חוק טבע, אך בסופו של דבר גם הפרופסורים לא ידעו זאת. ההבדל הוא שאנשי המדע יודעים להצביע על עוד כמה עובדות שטחיות על טבע העולם וצורת פעולתו, ולמסור את המידע בשפה גבוהה יותר מפשוטי העם.
 
זה השלב בו התחלתי לכתוב את המאמרים, תוך כדי שאני בוחן ולומד תיאוריות שונות על החיים. אז כבר ידעתי שהצדק עימי.
 השאלות בסך הכל היו צריכות להתמקד בהנחות היסוד הבלתי מדעיות העומדות מאחורי כל הספקולציות בהן האמינו אותם "משכילים".
 
כמובן שכדי לשוחח עם פרופ' לפיזיקה על היקום צריך להבין את תורת היחסות של איינשטיין (את מאגניטיזם על פי מקסוואל, ומכניקת הקוונאטים על פי בוהר), וכדי להתווכח עם פרופ' לביולוגיה צריך להכיר את תיאורית האבולוציה הדרוויניסטית (ואת לאמרק וחוקי התורשה ע"פ מנדל) אך כל אלה לא היו יותר מאשר ידע שטחי אשר תרם לשיחה רק מבחינה טכנית בלבד (ללא ידע מקיף, מסוגל המשכיל להתקיל את בן-שיחו תוך מתן הרושם שרק הידע מפריד בין השואל לבין התשובות לשאלותיו).
מאחר שתמיד נהנתי לקרוא, הצלחתי להפגין בשיחות עם פרופסורים ידע חיצוני בכל אלה, אך מעולם לא ראיתי בכך חלק מחיפוש האמת מבחינתי.
 
תודות לשיחות הרבות שערכתי עם פרופסורים מאסכולות שונות, המאמרים שכתבתי נבנו והשתפרו גם מבחינה מדעית.
 
 
 
בשונה ממה שבעלי דעות קדומות עשויים לחשוב, לא איבדתי את חוש הביקורת שלי כחרדי. להיפך, רק פיתחתי וחיזקתי אותו. כל הדיונים והפילפולים בכל סוגיה, הקושיות והשאלות בנו אצלי ראייה מציאותית יותר, בררנית יותר, תוך הסתכלות מנקודת מבט על כל צד. לראות את התמונה המלאה - זו ראייה שרק לימוד הגמרא מסוגל להקנות לאדם!
 
קראתי על דתות, יצירות רוחניות ותרבויות רבות מרחבי העולם, כמו גם על משנתם ותורותיהם של אנשי רוח והשכלה מדורות שונים. ואני מוכרח להודות בהכנעה גמורה ובפה מלא הערצה, שמעולם לא נתקלתי בחכמה שתתקרב אפילו באחד חלקי מאה אלפי מיליוני מיליונים לחכמה של תורת ישראל לדורותיה.
 
החכמה עליה אני מדבר היא לא חכמה שניתן ללמוד ולהבין אפילו את מקצת-מקצתה ביום אחד. ביומי הראשון בין כותלי בית-המדרש הרגשתי שאני לומד דינים על משוואות כימיות בסינית, והיה לי קל בהרבה להיות מדען אטום מתלמיד ממוצע בישיבה.
 
 
עם הזמן גיליתי רבדים עמוקים יותר ויותר בתורתנו הקדושה, שלא מצאתי להם אח ורע בשום דת או מדע בעולם.
אפילו כיום, כאשר אני מצליח בעזרת רבותי ללמוד מעט גמרא בעיון, אני מתפעל בכל פעם מחדש מהעמקות והחכמה של תורתנו הקדושה.  ברור לי שבחור ישיבה אמיתי לא צריך לחפש את האמת בשום מקום אחר, ולא מסוגל להרהר אפילו לשבריר שניה על אמיתות התורה, כאשר כבר מגיל צעיר הוא זוכה להכיר ולהתעמק בחכמה שאין דומה לה בשום תרבות או מדע.
 
לא מצאתי פילוסוף או מדען שהצליח להגיע לעמקות שכלית כלשהי שאפילו תדמה לזו של הרמב"ם, רש"י, התוספות, הרא"ש, הרמב"ן, הריטב"א, הרשב"א, הרי"ף, הגרנ"ט, העצמות יוסף, המהרי"ל, החפץ חיים, היד רמה, או איילת השחר והקהילות יעקב בני הדורות האחרונים (ותקצר היריעה מלהכיל...).
 
    
 
  
על כן, לא נותרו לי עוד ספיקות כי זוהי האמת וכאן רוצה בי הקב"ה שאהיה. רק מטרה נעלה שכזו מסוגלת להיות המשמעות האמיתית, ואני מצר בכל לבי על כל האנשים שלא זכו להכיר את החוכמה הזו ועדיין מצויים בחיפושים ותהיות על החיים.
 
לכן הצבתי לעצמי מטרה בחיים לחפש ולתור אחר האמת האבסולוטית ומשמעות החיים, מדוייקת ככל שניתן, ולעזור בכל דרך לאחי היהודים.
כיום אני משתייך למגזר החרדי, לומד בבית מדרש ועוסק בקירוב רחוקים. קיבלתי את ברכתם של רבנים וגדולי תורה לעסוק בהסברת היהדות לציבור הרחב, וכולי תקווה שאצליח בכך.
 
שלכם בברכה,
דניאל בלס.
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
◄  ליצירת קשר ותגובות לחץ כאן!